Op reis: Het kloosterschip

door

in

Met valentijnsdag heeft brouwer Yorick een bezoekje aan het kloosterschip in Dinteloord cadeau gekregen. Door een per ongelukke dubbele bestelling mocht brouwer Wessel ook mee. Wel zo gezellig voor valentijnsdag.

Over het kloosterschip

We beginnen ons bezoek in het kapel van het schip. Hier vertelt een van de zusters over het klooster. Het kloosterschip is een Nederlands schip dat ligt in de rivier de Dintel in Dinteloord. Vanaf zo’n 9 jaar geleden woont er op het schip een Belgisch/Georgisch kloostergemeenschap. Het kloosterschip is het enigste en het eerste klooster op water. Het schip heeft een kapel vol georgische fresco’s van beschermheilig en en over het lijdensweg van Jezus. Net een mini sixtijnse kapel.

Hét kloosterbier

Na het bezoek aan het kapel komen wij op de rondvaartboot. De zuster vertelt vol enthousiasme over hun eigen en unieke kloosterbier. Wij mogen er drie proeven: de tripel, blond en quadrupel. Naast de drie proefglaasjes bier serveren ze ook een portie heerlijk zelfgemaakt brood en Georgisch gekruid vlees.

Speciale brouwmethode

We komen ondertussen meer te weten over de brouwerij achter het bier. Het klooster is op advies van bekende  belgische trappistenkloosters begonnen met bierbrouwen. Er is echter een verschil met de belgische brouwmonnikken en dat is de georgische wijncultuur. De abt wilde graag daarvan iets terugvinden in het bier. De bieren worden daarom volgens eigen methode vergist met de champagnemethode. De vergistingsmethode zorgt voor bijzonder heldere bieren.

De brouwerij bevindt zich aan wal op zo’n 400 meter van het schip vandaan. De gehele productie met een capaciteit van zo’n 1000 liter wordt door de abt en de zusters uitgevoerd. Dat maakt het echt kloosterbier waar ze zo trots op zijn.

Review

De rondleiding met proeverij is te boeken via social deal en is niet zo duur. De bieren zijn kwalitatief bijzonder opmerkelijk goed en de zusters zijn vriendelijk en erg gastvrij. Ze hebben veel passie voor hun klooster en producten. Je kan op het schip bier bestellen voor thuis, deze hebben ze alleen helaas niet op voorraad. Er is ons verteld dat in de zomer ze een klein terrasje hebben aan wal bij de brouwerij. Dus als je het bier ophaalt kan je daar ook nog wat van zien. We hebben zelf wat besteld en we zijn erg benieuwd voor het ophalen!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *