Over ons

Sinds 2020 zijn wij bezig geweest met het brouwen van bier. Startend met een kant-en-klare pakket in een 12 L pan brouwde we ons eerste bier. We hadden echter nog niet het gevoel dat we echt bier hadden gebrouwen, dus de drang ontstond al snel om uit te breiden. Nu anderhalf jaar later brouwde we ons eerste succesvolle bier. Op 1 januari 2022 besloten we om officieel een brouwerij te starten. Daar ontstond Brouwerij De Reiziger. Met onze gecombineerde kennis is ons doel om heerlijk bieren te brouwen en onze kennis te delen!

Ons verhaal is nog maar net begonnen. Op onze berichtenpagina nemen we jullie met ons mee op onze reis van bierbrouwen.

Wil je meer te weten komen over ons proces of over het brouwen van bier. Neem gerust een kijkje op onze website en neem contact op als je meer wilt weten.

Onze naam

De Reiziger heeft iets mysterieus. Iedereen op reis heeft zijn eigen verhaal. Voor de een is de reis een vakantie ver weg van de dagelijkse sleur. De ander gaat op reis voor de ontdekking van een nooit eerder bezochte oord. Hoe groot of klein de reis ook is, het zit altijd vol avontuur.

Brouwerij De Reiziger brouwt bier vol avontuur. Een slok van ons bier moet jou gedachten naar de meest bijzondere oorden brengen. Waar ter wereld je ook bent. Geniet een moment van de wereld en drink ons bier.

Onze Brouwers

Wessel Bouterse

Bierbrouwer sinds 2020

Yorick Bouterse

Bierbrouwer sinds 2020

Steven Bouterse

Bierbrouwer sinds 2020

Onze drie hoofdbrouwers zijn drie broers met een gezamenlijke passie voor bier en het proces. Met zijn drieën bedenken we bij ieder brouwproces hoe we het kunnen verbeteren. Omdat we op dit moment thuisbrouwers zijn is soms wat creativiteit is nodig maar dit geeft wel de mogelijkheid om met bier te experimenteren zonder daar commercieel afhankelijk van te zijn.

ONS BROUWPROCES

Wij brouwen met een drie pannen systeem wat we zelf bij elkaar hebben gezocht. Dit betekent een aparte pan voor Maischen, Koken en spoelwater, net zoals in een grote brouwerij. De Maisch- en Kookpannen zijn emaillen pannen van 30 Liter die vroeger gebruikt zijn als weckketels en bij ons nu een tweede leven krijgen. Hier kunnen we tot ongeveer 23 Liter bier mee brouwen.

Voor we kunnen beginnen met brouwen, schroten we eerst het mout en brengen we het water op temperatuur. Het geschrote mout wordt toegevoegd aan het water in de Maischketel en op temperatuur gehouden om alle suiker en smaakstoffen uit het mout te krijgen. Tussen het Maischen en Koken door wordt het wort gefiltreerd via een hevelfilter. Bij het filtreren worden we geholpen door het bierbostel, dat vormt namelijk een mooi filterbed boven onze hevelfilter waardoor het wort helder de kookketel in gaat. Door te spoelen wordt tijdens het filtreren ook nog de restsuikers uit het bostel gehaald. Bij het koken worden ongewenste stoffen verdampt en de hoppen toegevoegd. Na het koken dient het wort snel gekoeld te worden, dit doen we met een dompelkoeler. Door de dompelkoeler stroomt koud water wat de warmte van het wort opneemt. Dit water wordt opgevangen en is prima om mee schoon te maken. Als laatste stap wordt het wort naar de gistvat overgebracht waar gist wordt toegevoegd. In het gistvat wordt de gist de tijd gegeven om het wort om te zetten naar bier. Als het gist zijn werk heeft gedaan kan het jong bier met een klein beetje suiker gebotteld worden zodat er koolzuur gevormd wordt in de fles. Na een paar weken wachten hebben we heerlijk bier op de fles.

Enige wat dan nog moet gebeuren is het bier goed proeven!