Je winkelwagen is momenteel leeg!
Geen druppel verspilt, elke slok een bestemming.
Bij Brouwerij de Reiziger willen we verspilling absoluut tegengaan. Met het toenemen van ons volume komen we echter ook tegen een nieuwe uitdaging aan. Het consumeren van het bier. Dat kunnen we niet alleen. We schenken veel aan vrienden en op onze eigen feestjes, maar soms blijft er alsnog veel over.
Zo ook onze herfstbok uit 2024 en onze Great Spirits uit 2024. De herfstbok was enorm goed geconsumeerd. Maar liefst 38 Liter van de herfstbok was bij jullie, onze Reizigers, terecht gekomen (En misschien ook een heleboel bij onszelf!). Echter bleven we met 6 liter restant over.
Na een bepaalde tijd gaat de smaak van bier anders worden. Voor onze bieren is dit nog redelijk onbekend. Wordt het beter? Wordt het slechter? Wij zouden het in ieder geval erg zonde vinden als we het weg moeten schenken. De alcohol eruit destilleren is iets wat onze meesterbrouwer Steven goed kan, maar daar heb je een vergunning voor nodig. Dat betekent dat we voor nu toch een andere oplossing moesten zoeken.
Yorick kwam met een fantastisch idee. Laten we een deel van ons bier eisbocken. Dit is het proces waarbij bier bevroren wordt en langzaam laat smelten. Alcohol heeft namelijk een ander smeltpunt dan water en zal daardoor dus eerder vloeibaar worden. Wanneer de helft van een 1,5 L fles bier wordt omgezet naar een eisbock verdubbelt de hoeveelheid alcohol en heb je een sterkere smaak. Het gekristalliseerde (bevroren) water blijft namelijk achter. Zo hebben we een nieuw bier gemaakt van een oud biertje. Steven heeft dit ook uitgevoerd met onze herfstbok én onze Great Spirits. Om erachter te komen of het een succes is zullen we toch even moeten wachten. Een mooie eisbock moet goed rijpen en mag dus wel even liggen.

Als tweede optie bedacht Steven dat we onze bieren ook konden indampen. Met de juiste hoeveelheid suiker en mooie kruiden krijg je zo een prachtige bierstroop. Bij de eerste test was deze nog iets te vloeibaar, maar de smaak was in ieder geval al bijzonder goed.


Zo gaat onze brouwerij verspilling tegen en hier zijn we trots op. Ook onze bierbostel krijgt een mooie bestemming. omgetoverd tot koeken en kippenvoer hebben wij zo steeds minder restproduct. Als laatste wordt ons koelwater gebruikt voor schoonmaak van onze flessen en ketel.
Zijn we dan nu tevreden? Nee, nog niet. Onze bierbostel is een enorm grote hoeveelheid die we nog niet 100% kunnen verwerken. Daar zoeken we dus nog een goede oplossing voor. Heb jij een idee? Dan horen we het graag!
Wat overblijft, wordt bijzonder. Daar gaan we voor!

Geef een reactie