Botteldag Lentebok en een lastminute testbrouwdag

Onze lentebok lagerde laatste tijd nog in een vat, zodat het bier straks mooi helder in een glas geschonken kan worden. Vorige week heeft brouwer Wessel deze lentebok gebotteld. 

Mogelijk goed bier, wel wat minder.

Tijdens het brouwen liep niet alles soepel. Het recept was goed voor 30 liter aan bier. Helaas is er maar voor 18 liter gebotteld. Voor zover we het nu op zicht kunnen beoordelen, is het bier wel het juiste kwaliteit. Over zo’n 2 weken kunnen we proeven. Dan weten we zeker of de lentebok is goedgekeurd.

Last minute testbrouwdag

We hebben na wat gerommel tijdens het brouwen van de lentebok wat kleine aanpassingen gedaan. Dit weekend was het een goed moment om te kijken of alles nu wel soepel verloopt. Tijdens aanschaf van onze brouwketel hebben we een brouwpakket voor een dubbel meegekregen. Hoog tijd dat we deze dus opmaken.

De brouwdag

De dubbel is een pakket van Brew Monk. Alle ingredienten en stappen zijn al gesorteerd en beschreven.  We brouwen hiermee 30 liter bier. Het maischen en koken verlopen net als vorige keer zonder problemen. Bij het koelen verstopte vorige keer de pomp. Met onze nieuwe hopspider hebben we er deze brouwdag geen last van. Door de whirlpoolarm koelen we al snel naar iets minder dan 30 graden. Daarna kunnen we het water niet meer kwijt. We besluiten om door te gaan naar de volgende stap; het overhevelen van bier maar de vergistingstank. In deze stap hebben we vorige keer bier weg moeten doen. De kraan liep niet door vanwege een verstopte filter. Met onze nieuwe spiraalfilter stroomt het bier wel snel door. Vandaag is het gelukkig brouwdag zonder veel verspilling.

Over 3 weken kunnen we de dubbel bottelen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *