Op reis: Dagje Amsterdam met Poesiat & Kater, Brouwerij ’t IJ en House of Bols

door

in

Vandaag zijn we met z’n drieën op ontdekking geweest in onze hoofdstad Amsterdam. We zijn verstandig met de trein vanuit Bergen op Zoom vertrokken.  In de tijd dat we op bestemming zijn, hadden we ook bijna in Parijs kunnen staan.

Poesiat & Kater

Onze eerste bestemming is de proeflokaal van Poesiat & Kater. Deze is makkelijk op loopafstand van station Muiderpoort. De proeflokaal is op een mooie rustige locatie aan het water.  In de proeflokaal brouwen ze helaas geen bier. Heel de cafe/restaurant heeft wel een mooie brouwersuitstraling. Het is heerlijk weer voor het terras. We zijn er om half 12, net te vroeg voor de lunch vanaf 12. We beginnen dus met ons eerste biertje. Steven vraagt natuurlijk gelijk naar de favoriet van de barvrouw. Dit blijkt de Hazy IPA te zijn. Wessel gaat voor de Muuke en Yorick voor de Dos Burros.
Na deze op is, is het tijd voor de lunch. Wessel en Yorick gaan voor de rendang en Steven voor de porchetta. We bestellen een volgende bier. De Hilly hop sour, de Marle en de Smuling. Wat op valt is dat Poesiat en Kater veel hopgerelateerde bieren brouwen. Ze vallen goed in de smaak heerlijk voor zo’n zonnige dag.

Brouwerij t’ IJ

Op 20 minuten lopen van Poesiat & Kater ligt de proeflokaal brouwerij ’t IJ. We zijn gelukkig net optijd om ons aan te melden voor een rondleiding in de brouwerij. Deze kan je namelijk niet online regelen. We zijn er iets over half 2 en de rondleiding is om 4 uur.

Proefplankje

We bestellen een special proefplankje. Hierop staan maar liefst 5 proefglaasjes speciaalbier. Gelukkig zijn de glazen niet al te groot. Een van de bieren is een philly sour. We merken op dat deze niet in het vaste assortiment zit. Leuk om ook zo’n bier te proeven.

Rondleiding

De brouwerij in de proeflokaal blijkt alleen te brouwen voor de consumptie van het proeflokaal zelf. De rest wordt gebrouwen op een locatie verderop of bij Duvel Moortgat. In de proeflokaal staat een 2.000 liter brouwketel en 9 vergistingsvaten. We komen er achter dat de mooie molen naast de brouwerij niet erbij hoort, hoewel het wel een mooi plaatje is. Tijdens de rondleiding kunnen we genieten van nog een proefglaasje met een Zatte Tripel. Dit blijkt het eerste recept van de brouwerij te zijn.

House of Bols

Na een kleine eetonderbreking op een markt in de buurt gaan we met de tram naar museumplein om wat cultuur op te  snuiven bij Lucas Bols. Dat is bij Lucas Bols letterlijk zo (niet aan de cocaine). In de gehele experience speelt geur een grote rol.

We komen te weten hoe likeur de smaken en de kleuren, of juist geen kleur, krijgt door destilleren, marceren en percoleren. Marceren daar zijn wij al grote kenners van met onze eigen limoncello. Van percoleren hebben we nog nooit gehoord. Dit is eigenlijk net als koffiezetten maar voor likeur dan met alcohol.

Cocktails proeven!

Aan het einde van de tour mogen we hier zelf een eigen gekozen cocktail proeven. Deze worden snel en kundig gemaakt door enthousiaste bartenders. We kiezen de amaretto sour, dutch manhattan en de neptune. Alle cocktails worden hier gemaakt met jenever als sterke drank.

Na de eerste op is kopen we een extra cocktail. We gaan nu voor wat experimentele keuzes: de chick magnet, een verrassingscocktail en ginger mule.

We besluiten dat we wel genoeg alcoholische dranken op hebben voor vandaag en besluiten om naar huis te gaan.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *