Op reis: Gulpener Bierbrouwerij

door

in

Dit weekend ben ik met mijn vriendin er op uit geweest naar het kleine plaatsje Gulpen in het mooie zuiden van Limburg.

Naast dat Gulpen een klein maar gezellig en bruisend plaatsje is in het mooie Limburgse heuvellandschap, brouwen ze hier op grote schaal bier. Zoals de plaatsnaam al doet vermoeden komt hier het Gulpener bier vandaan. Een goed idee om dus hier even langs de brouwerij te gaan. Ze doen er rondleidingen, maar je kan er ook gewoon even rustig genieten van een biertje in de tuin. Wij hebben hier de rondleiding gevolgd.

De introductie

Gulpener is een onafhankelijke brouwerij uit 1825 dat al 8 generaties lang in handen is van dezelfde familie. Van de grootste brouwerijen van Nederland zijn ze een van de kleinste met een productie van 100.000 hectoliter per jaar. Onder genot van een ur-pilsener heeft de brouwer alles verteld over onder andere het lokaal ondernemen.

Het brouwhuis

Ondanks de leeftijd en de grootte van de brouwerij is Gulpener zeer modern. Ze hebben aan de overkant van de oorspronkelijke brouwerij een nieuwe brouwhuis dat volledig werkt op stoom inplaats van gas. Ze hebben een afwijkende filter installatie waardoor ze met meel kunnen brouwen in plaats van korrels. Hierdoor kunnen ze lokale en unieke granen gebruiken en hebben ze een hoger suikerrendement.

Emballage

Voor de emballage hebben we kunnen genieten van ongefilterd chateau neubourg bier. Dit is een speciale pilsener. Door de ongefilterdheid zat er nog gist in het bier waardoor er meer een wat speciaalbiergevoel aan zat. De emballage zelf is redelijk standaard. Veel is er geautomatiseerd. Met in het bijzonder een fustenrobot.

Vergisting

Normaal gesproken laten ze ook de vergistingtanks zien. Vanwege CO2 gehaltes was deze vandaag echter niet toegankelijk. Dan maar op naar het belangrijkste gedeelte: Het proeven!

Bierproeverij

Tijdens de bierproeverij werden wij uitgedaagd om drie van hun bieren te raden. Ze serveerde twee lichte bieren en een donkere. Als ‘echte’ bierkenner had ik natuurlijk alle drie de bieren goed en werd ik beloond met een certificaat ‘Erelid van het genootschap de Gulpener bierkenners’!

Na de bierbrouwerij hebben wij nog even in de hoptuin gezeten. Een ontzettend gezellige horecatuin. Wij hebben de high beer genomen. Achter af dus genoeg bier op..

De echte bierfanaat kan als die wil, nog een andere brouwerij in de buurt opzoeken. Het plaatsje Wijlre ligt namelijk naast Gulpen. Hier staat de brouwerij van Brand!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *