Brouwerij De Graal

Op reis: De graalroute, Brouwerij de Graal

door

in

We zijn weer on tour. Dit keer naar de Vlaamse Ardennen. De Vlaamse Ardennen staat bekend om de wielrenronde de Ronde van Vlaanderen. Goed plan dus om met onze wielrenfiets een rondje te maken over de kasseien langs biercafe’s en brouwerijen.

Wij overnachten in Lierde. Vanuit hier kunnen we starten aan de graalroute. Tip van onze b&b gastvrouw is om langs brouwerij de graal te gaan. Hiervan heeft ze zelf een aantal op voorraad en hebben wij al een biertje van kunnen proeven.

Brouwerij de Graal

We maken dan ook gelijk onze eerste tussenstop bij de brouwerij. De brouwerij ligt op 10 km van onze startpunt. Ondanks dat we geen reservering hebben worden we door de verwijzing van onze gastvrouw hartelijk te woord gestaan. De eigenaresse laat ons als eerste de brouwzaal zien. Ze brouwen op twee ketels van 2000 liter. Per week maken ze zo’n 15.000 liter bier. In de brouwzaal staan mooie verdere moderne apparatuur zoals de filterinstallatie. Daarnaast hebben ze ook nog een volwaardige stookinstallatie voor whisky. De graal runt met 2 man toch best een behoorlijke organisatie. Veel gaat dan ook automatisch. Wij nemen twee bieren mee voor onderweg 2 maal de kathar, 1 maal triverius en 1 maal de gember.

Picknick bij Zarlardinge

10 km verder stoppen we even in Zarlardinge, niet zo’n speciaal plaatsje verder, maar hier eten we onze lunchpakket incl. een biertje van de graal. 1 maal dubbel en 1 maal blond.

De muur op in Geraardsbergen

5km verder komen we in Geraardsbergen. De heuvel op via de muur naar restaurant ’t Hemelryck. Na al die kasseien moeten we ons wel belonen met een Giesbaargs Muurken blond bier en mattentaart. Beide lokaal uit de streek.

Biertje bij Sint Jans

Als laatste komen wij bij een klein dorpje Hemelveerdegem. Hier rusten we even uit bij een dorpscafe om te genieten van een glas Ename Blond. Ename is ook een bier dat gebrouwen wordt in de Vlaamse Ardennen door brouwerij Roman.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *